Recept

Fritatta

Recept LCHF Lunch/ Middag

Ingredienser

  • ägg
  • några gröna oliver fyllda med paprika
  • 3 till 4 tunna skivor av mozzarella
  • torkat oregano
  • peppar och salt
  • olivolja
  • grönsallad och 2 tomater (frivilligt, till garnering och dekoration)

Tillagningssätt

Vispa ägg med oregano, peppar och lite salt (oliverna redan är salta).
Hacka oliverna och lägg till dem också.
Låt blandningen stå några minuter innan oljan värms upp.
Värm lite olivolja.
Lägg fritatta blandningen.
Sänk värmen och låt fritatta steka med locket på.
Kolla efter 2-3 minuter. När det redan är "hög" och har en skorpa, lägg mozzarella.
Täck och låt den stå en minut tills mozzarellan smälter. Läs mer


Kycklinglever sallad

Recept LCHF Lunch/ Middag

Ingredienser

  • färsk kål
  • inlagd gurka
  • tomater
  • persilja med en dressing av olivolja, limesaft och vitlök

Tillagningssätt

Stek kycklingen lever i väldigt lite olivolja. Strö peppar, salt, paprikapulver och vitlök.
Rör om dem då och då. Håll locket på grytan under tillagningen.
Under tiden hacka kål och skiva gurka.
Blanda dem med lite olja och citronsaft. Skiva tomaterna och hacka persiljan och rör om.
Placera sallad på en tallrik fint. När lever är redo, låt dem svalna något och lägg dem över grönsakerna.
Gott, enkelt och klart på mindre än 7 minuter. Läs mer


Ugnsbakade champinjoner

Recept LCHF Lunch/ Middag

Ingredienser

  • färska champinjoner
  • keso
  • färsk dill (även persilja om man vill)
  • salt, peppar
  • röd spansk peppar
  • salladsblad och dressing för dekorering

Tillagningssätt

Tvätta och rensa svampen. Du kommer bara att använda den övre delen av svampen.
Placera svampen på en plåt och salta och peppra. Lägg plåten in i uppvärmd ugn (180-200 gr).
Grädda dem i ca 15 minuter (tills de är helt fyllda med juice).
Ta dem ur ugnen. Medan de fortfarande är varma häll saften och fyll dem med blandningen av ost, hackad dill, peppar och salt.
Dekorera med röd peppar. Läs mer


Parmesan panerade auberginer

Recept LCHF Lunch/ Middag

Ingredienser

  • 1 medelstor äggplanta
  • 1-2 msk parmesan
  • 1 ägg
  • lite mjöl (ca 2-3 msk) - går bra även utan mjöl
  • salt och peppar

Tillagningssätt

Skär auberginen i skivor om 1 cm tjock.
Strö salt över hela aubergine skivor och lämna dem i en sil för att dränera ca 20 min.
Vispa ägget och blanda med riven parmesan och sedan lägga till lite peppar.
Doppa varje aubergine i äggsmeten, sedan muddra den i mjölet och slutligen stek aubergine skivor i het olja. (Hetta upp oljan på medelvärme)
Arbeta i omgångar, stek auberginen skivor, vänd en gång, tills de är gyllenbruna, några minuter per sidan. Läs mer


GI-bröd med dinkelmjöl

Recept LCHF Bröd

Ingredienser

  • 5 dl vatten
  • 1/2-1 pkt färsk jäst
  • 1 msk olivolja eller rapsolja
  • 12 dl dinkelmjöl
  • 2 tsk mineralsalt eller vanlig salt
  • 1 msk sesamfrön

Tillagningssätt

Smula ner jästen i en bunke och rör ner ljummet vatten. Tillsätt resterande vatten. Blanda ner oljan, salt, mjöl och resten av vattnet. Läs mer


Chokladmuffins

Recept LCHF Efterrätt

Ingredienser

  • 150 g smör
  • 4 ägg
  • 3 msk sukrin
  • 1 dl creme fraiche
  • 1/2 tsk vaniljpulver
  • 1 dl kokosnötsmjöl
  • 1 dl mandelmjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 4 msk kakao

Tillagningssätt

  1. Smält smöret. Vispa ägg och sötning pösigt. Rör i smör och creme fraiche i äggsmeten.
  2. Blanda övriga ingredienser i en bunke och rör sedan ner dem i smeten.
  3. Häll smeten i stora muffinsformar, fyll formarna till 3/4. Placera gärna muffinsformarna i en muffinsplåt.
  4. Grädda i 175° cirka 15 minuter. Låt svalna helt.
Läs mer


LCHF knäckebröd

Recept LCHF Bröd

Ingredienser

  • 2 dl mandelmjöl (för icke LCHF går bra med majsmjöl eller potatismjöl) eller 1 dl mandelmjöl och 1 dl majsmjöl (då får brödet mer gul färg)
  • 1 dl solroskärnor
  • 1 dl sesamfrön
  • 1 dl pumpakärnor
  • ½ dl krossade linfrön

Tillagningssätt

  1. Blanda alla torra ingredienser.
  2. Tillsätt ½ dl rapsolja och 2 ½ dl kokande vatten.
  3. Blanda allt till en deg/smet. Det blir ganska kladdigt.
  4. Dela degen i två delar och lägg på plåtar med bakplåtspapper under.
  5. Lägg ett bakplåtspapper över och platta till degen eller ännu enklare med slickepott :)
  6. Strö lite salt över brödet.
  7. Ställ båda plåtarna i ugnen, efter ca 25 min byt plats på plåtarna.

150° ca 50-55 min Läs mer


Gräddsås

Recept Såser

Ingredienser

  • 4 dl vispgrädde
  • 0,5 msk soja
  • 1/2 kalv buljong
  • 0,5 tsk salt

Tillagningssätt

Eller: grädde, äggula, salt och peppar Läs mer


Sås till grillade kycklingklubbor

Recept Såser

Ingredienser

  • 1 dl vatten
  • 1/2 buljongtärning
  • en burk creme fraiche
  • citronpeppar
  • och ev lite sweet chili sås, eller curry...

Tillagningssätt

Koka upp buljongen och tillsätt creme fraiche och smaksätt... Läs mer


LCHF Kladdkaka

Recept LCHF Efterrätt

Ingredienser

  • 4 ägg
  • 200 g Philadelfiaost original
  • 1 msk vaniljsocker
  • 100 g brynt smör
  • 100 g mörk choklad
  • 1/2 dl kakao
  • ev. flagad mandel eller valfria nötter

Tillagningssätt

  1. Sätt ugnen på 175 grader
  2. Bryn smöret gyllenbrynt
  3. Låt smöret sen svalna en aning och tillsätt chokladen bruten i bitar, och rör så att chokladen smälter
  4. Vispa i kakao i chokladsmöret
  5. Vispa äggen och vaniljsockret fluffigt, i minst 5 minuter
  6. Tillsätt osten, lite i omgångar och fortsätt vispningen
  7. Rör försiktigt ner chokladsmöret med en slickepott och blanda väl
  8. Häll smeten i springformen och strö över eventuell mandel eller nötter
  9. Grädda på mittersta falsen i 15 - 20 minuter (den kortare tiden för mer kladdig kaka)
  10. Servera med vispgrädde.
Läs mer


Giglio.se