Recept

LCHF Kladdkaka

Recept LCHF Efterrätt

Ingredienser

  • 4 ägg
  • 200 g Philadelfiaost original
  • 1 msk vaniljsocker
  • 100 g brynt smör
  • 100 g mörk choklad
  • 1/2 dl kakao
  • ev. flagad mandel eller valfria nötter

Tillagningssätt

  1. Sätt ugnen på 175 grader
  2. Bryn smöret gyllenbrynt
  3. Låt smöret sen svalna en aning och tillsätt chokladen bruten i bitar, och rör så att chokladen smälter
  4. Vispa i kakao i chokladsmöret
  5. Vispa äggen och vaniljsockret fluffigt, i minst 5 minuter
  6. Tillsätt osten, lite i omgångar och fortsätt vispningen
  7. Rör försiktigt ner chokladsmöret med en slickepott och blanda väl
  8. Häll smeten i springformen och strö över eventuell mandel eller nötter
  9. Grädda på mittersta falsen i 15 - 20 minuter (den kortare tiden för mer kladdig kaka)
  10. Servera med vispgrädde.
Läs mer


Torsk med ajvar i ugnen

Recept LCHF Lunch/ Middag

Ingredienser för 4 portioner

  • 600 g torskfilé (eller annan fisk)
  • salt, peppar
  • 3 dl vispsgrädde
  • 1 dl ajvar relish
  • 5 msk hackad persilja
  • 2 dl riven ost

Tillagningssätt

  1. Skär fisken i bitar och lägg den i en smord ugnsfast form. Krydda med salt och peppar.
  2. Rör ihop grädde, ajvar relish och persilja och häll över fisken. Om man vill kan man lägga några räkor innan osten. Strö över osten och baka i ugnen i 20 minuter

ELLER om fisken är frusen krydda, lägg i form och in i ugn ca 15 min. Häll sedan gräddblandningen och osten ovanpå och in i ugn ytterliggare 25-30 min. Läs mer


Grönsaksgratäng med ost

Recept LCHF Lunch/ Middag

Ingredienser för 2 portioner

  • 200 g körsbärstomater
  • 1/2 zucchini
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk timjan
  • 1 msk olivolja
  • salt, peppar
  • 1 dl riven parmesanost
  • 250 g kesella
  • 1 dl crème fraiche
  • 3 ägg

Tillagningssätt

Ugn: 200° Läs mer


Kycklinggryta med svamp

Recept LCHF Lunch/ Middag

Ingredienser

  • 2 portioner
  • 300 g kycklingfilé
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1/2 gul lök
  • 1/2 broccoli
  • 125 g champinjoner
  • 1 msk smör
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl vatten
  • 1 msk kalvfond
  • salt, peppar

Tillagningssätt

  1. Strimla kycklingen. Stek kycklingen i en stekpanna med smör.
  2. Skala och hacka löken fint. Dela broccolin i mindre buketter och skiva svampen. Lägg allt i stekpannan och fräs i 5 minuter.
  3. Späd med crème fraiche, grädden, vatten och fond, och koka i 5 minuter. Smaka av med paprikapulver, salt och peppar.

Källa: Hemmets journal Läs mer


Farish kebab

Recept LCHF Lunch/ Middag

Ingredienser för 4–6 personer

  • 12 grillspett
  • 800 g finmalen lammfärs eller nötfärs
  • 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • ½ dl färsk koriander
  • ½ dl bladpersilja
  • 5 myntablad
  • 2 ägg
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 msk spiskummin
  • 1 tsk sambal oelek
  • salt efter smak
  • olivolja till pensling

Tillagningssätt

• Lägg spett av trä i blöt 1–2 timmar innan du börjar grilla.
• Ta fram köttfärsen och lägg den i en bunke.
• Skala och dela löken och vitlöken i mindre bitar. Mixa
dem i matberedare tillsammans med koriandern, blad­
persiljan och myntan. Eller finhacka alltsammans för hand.
• Lägg det mixade i bunken med köttfärsen. Tillsätt äggen,
alla kryddorna och saltet och blanda till en smidig färs.
• Blöt händerna och forma färsen till små korvar, cirka
10 cm långa. Trä upp korvarna på spett (olja in spetten
först om de är av metall) och tryck fast dem ordentligt.
Pensla med olja.
• Grilla spetten i cirka 3–4 minuter runt om.
• Servera med tsatsiki, grönsallad och peperoni. Läs mer



Kyckling med zucchini

Recept LCHF Lunch/ Middag

Ingredienser

  • 4 st kycklingfiléer
  • 3 msk olivolja
  • 1 röd chilifrukt
  • 2 röda paprikor i strimlor
  • 2 gula lökar skivade
  • 1 klyfta vitlök strimlad
  • 1 zucchini skivad
  • 1 msk pinjenötter
  • 1 äpple
  • majonnäs
  • Salt och peppar

Sås

  • 1 rivet äpple
  • 3 msk majonnäs
  • 2 msk creme fraiche
  • Curry, salt och peppar efter smak

Tillagningssätt

Sätt ugnen på 150°C. Läs mer


Chili con carne

Recept LCHF Lunch/ Middag

Ingredienser

  • 700 g nötfärs
  • 2 msk smör
  • 1 gul lök hackad
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 vitlöksklyfta pressad
  • 1 burk champinjoner
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 burk vita bönor i tomat
  • 2 msk hackad persilja
  • Salt och peppar från kvarn

Tillagningssätt

Fräs löken gyllenbrun i smör tillsammans med köttfärs.
Tillsätt vitlök. Krydda med salt, peppar och paprikapulver efter smak. Tillsätt champinjoner och 1 burk krossade tomater.
Låt puttra i ca 20 min.
När du har ca 3 min kvar häll i vita bönor i tomatsås. Garnera med hackad persilja.
Gott att servera med tex blomkålris, gräddfil och tomatsallad med rödlök. Läs mer


Örthollandaisesås

Recept Såser

Ingredienser

  • 75 g smör
  • 3 äggulor
  • 1 ½ dl vispgrädde
  • saften av 1 citron
  • salt och peppar
  • färsk oregano eller
  • kungsmynta
  • finskuren blast av färsk lök

Tillagningssätt

Gott till grillat. (Morberg grillar) Läs mer


Amerikansk cheesecake LCHF

Recept LCHF Efterrätt

Ingredienser

  • 8-10 bitar
  • 250 gr malda nöter (eller 10 digestivekex)
  • 75 g smör

Fyllning

  • 500 g kesella kvarg
  • 1/2-1 dl sötningsmedel
  • 1 tsk vanilj pulver
  • 3 äggulor

Servering:

  • färska jordgubbar

Tillagningssätt

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Krossa nötter (kexen) i en matberedare.
  3. Smält smöret och blanda det med nötter (kexsmulorna).
  4. Tryck ut massan i en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
  5. Grädda i mitten av ugnen ca 7 min.
  6. Mixa eller vispa samman, kvarg, socker, vaniljpulver och äggulor till en jämn smet.
  7. Bred ut massan i formen.
  8. Grädda i nedre delen av ugnen 20-25 min.
  9. Låt kallna och servera med jordgubbar.
Läs mer


Giglio.se