Recept

Kesoplättar

Recept LCHF Lunch/ Middag

Ingredienser för ca 4 st

  • 2 st ägg
  • 2 msk dinkelmjöl
  • 250 gr Keso naturell
  • salt och ev. lite peppar

Tillagningssätt

  1. Rör ihop ägg och mjöl, tillsätt sedan keson och mosa den lätt.
  2. Smaksätt.
  3. Stek i smör på medelhög värme.
  4. Grädda precis som vanliga pannkakor.
Läs mer


Mandelscones

Recept LCHF Bröd

Ingredienser

  • 1 ägg
  • 2 dl mandelmjöl
  • 1 krm bakpulver
  • 1 msk kokosolja

Tillagningssätt

Blanda alla ingredienser och baka ut degen till 2 scones. Grädda i 200 gr tills bröden fått en fin ljusbrun färg. Avnjut tillsammans med din favorit marmelad och en kopp te. Läs mer


Citronpaj LCHF

Recept LCHF Efterrätt

Pajdeg

  • 60 g smör
  • 1 ägg
  • 1,5 msk sukrin + 1/4 krm stevia
  • 0,5 dl kokosmjöl
  • 0,5 dl fibrex
  • 1 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk äkta vaniljpulver

Fyllning

  • 2 ägg
  • 1,5 msk sukrin + 1/4 tsk stevia.
  • 2 dl creme fraiche
  • 1 citron - skal och saft
  • 1/2 tsk äkta vaniljpulver

Tillagningssätt

Pajdeg
  1. Smält smöret.
  2. Vispa ägg och sötning pösigt.
  3. Häll det smälta smöret i äggsmeten.
  4. Blanda kokosnötsmjölet med bakpulver och vaniljpulver och rör ner i smeten.
  5. Låt vila i kylsen ca 5-10 min och tryck ”kladda” sen ut i springform ca 17 cm i diameter.
Fyllning
  1. Vispa ihop ägg och sötning. Blanda creme fraiche samt skal och saft från en citron. Tillsätt vaniljpulver.
  2. Häll fyllningen i skalet och grädda i 175 grader 30-35 min. Fyllningen behöver inte stanna helt., det gör den när det svalnar.
  3. Servera pajen med lättvispad grädde.
Läs mer


Kräftor

Recept LCHF Lunch/ Middag

Ingredienser

  • 2 l vatten
  • 0,25 dl havssalt
  • 4 sockerbitar råsocker
  • 1 dl porter, mörkt öl
  • 1 knippe dillkronor
  • 1 kg frysta kräftor

Tillagningssätt

Frysta kräftor blir som nykokta. Läs mer


Torsk i ugnen

Recept LCHF Lunch/ Middag

Ingredienser

  • 500-600 g torsk
  • 30-50 g smör
  • 1 färskpressad citron
  • 3 dl creme fraiche
  • 1 msk dill
  • 1 msk gräslök
  • 1 msk persilja
  • salt och peppar
  • 2 dl riven lagrad ost

Tillagningssätt

  1. Låt smöret smälta i en ugnsfast form under tiden ugnen går upp i grader.
  2. Ta ut formen när det är någorlunda smält.
  3. Lägg i fisken och häll över pressad citron och salta på fisken.
  4. Blanda creme fraichen med örterna och pepparn.
  5. Bred denna blandning över fisken och strö riven ost över.
  6. Tillaga i 175-200 g i ca 20-25 minuter.
  7. Servera med en valfri god sallad.

Tack till Mariann för den fina recept! Läs mer


Kladdkaka i mikron

Recept Efterrätt (ej LCHF)

Ingredienser

  • 100 g smör eller margarin
  • 2 ägg
  • 3 dl socker
  • 2 dl mjöl
  • 3 msk kakao
  • 1 krm salt
  • 1 msk vaniljsocker

Till servering

  • vaniljglass
  • eventuellt hallon

Tillagningssätt

  1. Smält smöret i en liten form av glas eller porslin (cirka 20 x 20 centimeter) i mikrovågsugn.
  2. Rör ihop alla ingredienser i en bunke. Häll i det smälta smöret och rör om.
  3. Häll tillbaka smeten i den smorda formen och grädda i 7 minuter på full effekt i mikrovågsugn.
  4. Servera med vaniljglass och ev hallon.
Läs mer


Västerbottenpaj

Recept Enkel och snabb matlagning med få ingredienser

Pajdeg

  • 3 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 125 g smör
  • 1 st ägg

Fyllning

  • 3 st ägg
  • 300 g riven västerbottensost
  • 2,5 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • lite salt och svartpeppar

Tillagningssätt

  1. Blanda vetemjöl, salt och smör, finfördela.
  2. Tillsätt ägget och blanda snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform som är 24 centimeter i diameter.
  3. Låt vila i kylen cirka en halvtimme.
  4. Nagga degbotten med en gaffel och förgrädda pajskalet i 200 grader i 10–15 minuter.
  5. Fyllningen:Vispa ihop ägg, mjölk och grädde, tillsätt sedan den rivna osten. Smaksätt med salt och peppar.
  6. Häll fyllningen I pajskalet och grädda 25–30 minuter i nedre delen av ugnen.

Pajen är klar när fyllningen har “stannat” och pajen har fått fin färg. Läs mer


Västerbottenpaj LCHF

Recept LCHF Lunch/ Middag

Ingredienser

  • 1 purjolök
  • 4 ägg
  • 2 dl grädde
  • Västerbottenost ca 200 g
  • salt & peppar

Tillagningssätt

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skär purjolöken i strimlor och stek i rikligt med smör.
  3. Vispa samman ägg och grädde.
  4. Fördela purjolöken i botten på en pajform.
  5. Riv västerbottenost över, mängd efter storlek på pajformen. Det ska ligga ett tjockt lager med ost.
  6. Häll över ägg-och gräddblandningen.
  7. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter eller till osten fått färg och äggblandningen "stannat".
Läs mer


Chokladkaka utan ägg

Recept Recept för allergiker (Ej LCHF)

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 2 dl socker
  • 3/4 dl kakaopulver
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 1/4 dl havremjölk
  • 2 msk mjölkfri margarin eller smör ; smält (eller olja)

Tillagningssätt

  1. Blanda ihop vetemjölet, sockret, kakaopulvret samt bakpulvret, i en bunke.
  2. Rör samman de torra ingredienserna med mjölken och det smälta smöret (eller oljan).
  3. Häll smeten i en smord, och mjölad 1 1/2 liters form.
  4. Grädda i 200° varm ugn i 30 minuter.
Läs mer


Kolakakor

Recept Recept för allergiker (Ej LCHF)

Ingredienser

  • 150 g mjölk- och sojafritt margarin
  • ½ dl socker
  • 1½ msk vaniljsocker
  • 1½ msk sirap
  • 4 dl vetemjöl / (eller glutenfri blandning)
  • 1½ tsk bakpulver

Tillagningssätt

  1. Blanda margarinet med socker och vaniljsocker med elvisp tills det har blivit vitt och pösigt.
  2. Blanda mjöl och bakpulver och häll i blandningen i margarinet, häll i sirap och arbeta ihop till en deg.
  3. Rulla ut degen till längder (som plattas till) på bakpappersklädd plåt.
  4. Grädda i 12-15 min.
  5. Låt kakorna svalna lite innan de skärs i sneda bitar.
Läs mer


Giglio.se