Vanliga frågor om Sukrin

Blogg Hälsa och träning

Hittade utförlig information om Sukrin på Funksjonell Mat... Lika bra att dela med sig.
Är Sukrin naturligt?
Ja, Erythritol (Sukrin) finns naturligt bland annat i päron, druvor, meloner och svamp, och har därför blivit konsumerat av oss människor i lång tid. I tillägg finns det i fermenterade matvaror, som ost, vin och sojasås.

Är Sukrin det samma som Splenda (sukros) eller aspartam?

Nej. Splenda och aspartam förekommer inte i några växter eller frukter, och är inte naturliga. De är laboratorium-framställda ämnen som är flera hundra gånger så söta som socker. De är så söta att det måste tillsättas kalori-innehållande fyllningsmaterial, vanligtvis maltodextrin eller dextrose, för att det skall kunna användas i vardagen. Sukrin däremot används i sin renaste form.

Är Sukrin samma som fruktos/fruktsocker?

Nej. Fruktos är en sockerart med 400 kalorier per 100 gram, precis som vanligt socker (sukrose). Sukrin är inte en sockerart och har 0 kalorier.

Är Sukrin kolhydrater?

Både ja och nej. Sukrin räknas som en kolhydrat, men uppför sig inte som andra kolhydrater, som socker eller stärkelse. Sukrin blir inte använt som energi i kroppen, men utsöndras oandvändt genom urin. Du behöver därför inte ta med Sukrin när du räknar ut kolhydrater. Detta gör Sukrin lämpligt vid lågkolhydrat kost, och för alla som vill undvika onödiga kolhydrater.

Varför kan Sukrin ge en kall känsla i munnen?

Ibland kan man uppleva en kall känsla när du äter Sukrin. Detta händer i munnen när Sukrinkristallerna smälter på tungan. När kornen smälter så kommer tungan att kännas kallare ett tag. Detta är helt ofarligt, och denna typ av kylande effekt känner man igen också från Xylitol och mentol.

Är Sukrin tryggt att äta om man har candidaöverkänslighet?

Ja. Candidasvampen kan inte  tilgodogöra sig Sukrin.

Är Sukrin tryggt att äta för diabetiker?

Ja, Sukrin ger ingen blodblodsockerstigning, och påverkar inte heller insulinsekretionen. Sukrin kan därför tryggt ätas av diabetiker.

Är Sukrin tryggt att äta om man har fruktosmalabsorbtion?

Ja. Sukrin innehåller inte fruktos, och blir heller inte omvandlat till fruktos på något sätt i kroppen.

Hur blir Sukrin framställt?

Sukrin produceras genom fermentering (jäsning) av druvsocker (glukos). Man tillsätter en bakteriekultur till glukos, som blir omvandlad till Erythritol. Detta är samma process som vin, ost och yoghurt går genom, och är helt naturlig.

Är Sukrin godkänt i Sverige?

Ja, Sukrin (Erythritol) blev EU-godkänt sommaren 2006 efter en noggrann värdering. Det har varit på marknaden i Japan sedan 1990 och i USA sedan 1997.

Hur många kalorier har Sukrin?

Sukrin har 0 kalorier. Jämförelsevis har vanligt socker (sukros) 400 kalorier per 100g. Kalorier är referensen på hur mycket energi en matvara ger kroppen när den förbränns. När vi får i oss flera kalorier än vi använder, blir överskottet lagrat som fett.

Vad är sockeralkoholer?

Sockeralkoholer är en grupp ämnen som agerar i naturen. Kemisk sett har de likheter med både socker och alkohol, men trots namnet, är det ingetdera. Sukrin är baserat på en sockeralkohol som heter Erythritol.

På vilket sätt är Sukrin annorlunda från andra sockeralkoholer?

Kroppen behandlar Sukrin annorlunda än andra sockeralkoholer (xylitol, maltitol, sorbitol etc). Sukrin är den minsta sockeralkoholen vi känner till, och blir tagen upp nästan fullständigt (90%) i tunntarmen, och sköljd ut oförändrat.

De andra sockeralkoholerna är större, och blir bara delvis absorberade i tunntarmen. De går därför vidare till tjocktarmen där de bryts ner av bakterier som producerar fettsyror och gaser. Dessa fettsyror tas upp i kroppen som energi. I tillägg dras vatten ut till tarmen (pga. osmotiskt tryck), något som kan leda till lös mage.

Sukrin skiljer sig alltså från de andra sockeralkoholerna genom att det varken ger energi eller magobehag vid normal användning.

Varför står det: Ska inte användas till produktion av drickvaror på Sukrinpåsen?

EU har bestämt att sockeralkoholer inte ska användas i drickvaror eftersom man lätt kan få i sig större mängder genom att dricka än genom att äta. Alla sockeralkoholer går under samma lagstiftning. Sukrin måste därför ha denna varning  även om den är långt mindre problematiskt än andra sockeralkoholer. I USA är däremot Sukrin tillåtet i drickvaror, och vi hoppas att detta också snart händer i Europa.

Vad är hållbarheten på Sukrin?

Sukrin är märkt med ett bäst före-datum som är 3 år efter produktion. I praktiken har Sukrin obegränsad hållbarhet, precis som vanligt socker.

Kan jag vara helt säker på att Sukrin är tryggt att använda?

En kritisk och noggrann genomgång av alla villkår angående Sukrin blev gjord i 1998. Inget negativt blev funnit.
Här är sammanfattningen på den 36 sidor långa rapporten:

“The large body of published data supports the conclusion that the intake of erythritol would not be expected to cause adverse effects in humans under the conditions of its intended use in food.
The available studies demonstrate that erythritol is readily absorbed, is not systemically metabolized, and is rapidly excreted unchanged in the urine.
Moreover, erythritol occurs endochenously and naturally in the diet. Both animal toxicolochical studies and clinical studies have consistently demonstrated the safety of erythritol, even when consumed on a daily basis in high amounts. Based on the entire safety data package on erythritol, it is concluded that erythritol is safe för its intended use in food.

(Food and Chemical Toxicolochy 36 (1998) 1139-1174)

Är Sukrin tillåtet att äta om man följer judiska eller islamska matregler?

Ja, Sukrin är certifierat Koscher och Halal.


Kommentera

Next Nötterna håller dig slank

Giglio.se