Jul med LCHF

Blogg Blogg om mat

Även om julmat i grunden är ganska lchf-vänlig så finns det mängder av fallgropar. Med lite planering så behöver inte julen bli annorlunda med LCHF. Det finns många LCHF-vänliga alternativ. Här får du några tips på vad du kan äta och dricka.

Glöggen- En av de självskrivna dryckerna i december är glöggen. Tyvärr så är glögg i sitt originalutförande laddad med socker, det kan vara så mycket som 2,5 deciliter socker i en liter glögg. All glögg på systembolaget har socker i sig så vill man ha LCHF-vänlig glögg måste man hitta några andra alternativ.

Alkoholfri glögg utan tillsatt socker – Saturnus gör en glögg där man inte har tillsatt något socker. Alkoholfri glögg utan tillsatt socker brukar man kunna hitta i vanliga mataffären. Den från Saturnus är sötad med sötningsmedel och innehåller enligt innehållsförteckningen 6 gram kolhydrater/deciliter glögg, att jämföra med vanlig glögg som kan innehålla upp emot 20-25 gram per deciliter. (Som jämförelse så innehåller standardmjölk ca 5 gram kolhydrater/deciliter.)

Alternativ till glögg: Varm choklad, toppad med vispgrädde och eventuellt spetsad med lite mörk rom eller konjak. Enklast gör du varm choklad genom att värma mjölk och smälta ned några bitar 80% choklad.  Andra alternativ är ett glas vin som du smaksätter med kakao, kardemumma eller kanel.

Tillbehören till glöggen får man se upp med. Russin är inget annat än koncentrerat socker. Mandel däremot är både gott och fullt godkänt i en LCHF-kost.

Pepparkakor

Vanliga pepparkakor går bort då de innehåller vetemjöl och därmed också allt för mycket kolhydrater. I affärerna kan man köpa glutenfria pepparkakor, de går också bort då även de innehåller allt för mycket kolhydrater. Ett helt godkänt alternativ är att göra fröknäcke och tillsätta 1-2 matskedar pepparkakskryddor till smeten. Det blir jättegott till lite blåmögelost och du saknar knappt pepparkakorna.

Om man vill ha mer traditionella pepparkakor som är LCHF-vänliga så får man baka egna.

Man kan göra Pannacotta som smaksätts med saffran, 0,5-1 påse saffran i grädden när den kokar upp. Smakar ljuvligt med till exempel några björnbär eller hallon till.

Salta tilltugg till glöggen

Vill man ha något salt att knapra på är rostade mandlar/nötter helt oslagbart. Det allra enklaste sättet är att blanda 2 dl vatten, 1-2 tsk salt och en påse (200 gram) sötmandel i en stekpanna eller vid kastrull. Låt koka upp och koka tills allt vatten är borta.  Lägg därefter ut mandeln på en plåt och låt stå i ugnen i 150 grader i 15-20 minuter. Passa noga så att mandeln inte bränns. Det här receptet går att variera i det oändliga med olika smaksättningar: tillsätt olika kryddor som t.ex chiliflakes, vitlökspulver eller cayennepeppar. Eller för jättegoda lakritsmandlar: tillsätt 1 msk lakritspulver.

 


Kommentera

Next Laga mat med max 5 ingredienser

Giglio.se