Sumpa inte kaffesumpen!

Blogg Husmorstips och tricks

Kaffesumpen är perfekt att återvinna. Kan användas som jordgödsel, för skärbrädan och skorna med mycket mera!

 • Lena händer - Smörj in händerna med kaffesump och få mjuka och lena händer. Det är oljan från kaffebönan som gör huden mjuk. Och dessutom luktar det gott!
 • Skärbrädan som ny - Gnid in kaffesump i din skärbräda, låt verka en stund och skölj av. Din skärbräda blir som ny och gammal lukt försvinner.
 • Fräscha skor - Skor som luktar illa kan lätt åtgärdas med lite kaffesump. Ta ut innersulan och placera ett kaffefilter med torr kaffesump i skon. Sumpen drar åt sig lukten och skorna blir som nya.
 • Slipp is och halka - Salta isiga gångbanor med kaffe. Torkad kaffesump utgör ett bra grus att sprida på isig mark. Det påverkar inte miljön och syran hjälper till att smälta isen.
 • Ta bort dålig lukt - Torka först sumpen på en bakplåt och lägg det sedan i en skål och stoppa in i kylskåpet eller frysen. Det kommer att neutralisera alla dofter. Funkar även bra i garderober och husvagnar som luktar instängt.
 • Håll katterna borta - Är du trött på grannens katter som springer omkring i dina rabatter, gräver och uträttar sina behov? Då ska du strö lite av kaffesumpen och apelsinskal där.
 • Rengör svårdiskade kastruller -Lite kaffesump på en trasa kan hjälpa till att ta bort smuts i stekpannor och kastruller. Se bara till att inte använda den på keramik eller saker som lätt tappar färg.
 • Ta bort djurlöss - Efter att ha badat din hund eller katt, gnugga in 1-2 koppar med kaffesump i pälsen och skölj sedan väl. Det både dödar löss och gör pälsen silkeslen. (Det kan vara bra att testa på ett mindre område på djurets hud först, för att se att huden inte blir irriterad. Precis som människor har även djur olika känslig hud.)
 • Slipp illaluktande händer - Ha alltid kaffesump i en burk under diskhon. Nästa gång du ska skiva lök, vitlök, fisk eller annat vars doft sätter sig fast i händerna – ta lite sump och gnugga det mellan händerna och skölj. All lukt borta!
 • Slipp askdammet - När du ska sopa upp askan från din spis, lägg dit fuktig kaffesump först och du slipper alla dammoln.
 • Rensa avloppet - Med kaffesump, rinnande vatten och lite diskmedel kan du både lösa upp och rengöra avloppet i såväl kök som badrum. Häll först i sumpen, sedan tre droppar diskmedel och en kanna kokande vatten. I toaletten kan du bara spola ned sumpen som kommer att skrubba rören rena åt dig.
 • Färggrannare blommor - Kaffesump i jorden kommer minska pH-värdet och ge dig färggrannare blommor. Funkar även på blommor inomhus. Då har det också den fiffiga funktionen att det blir som en luftfräschare i rummet.
 • Ökad skörd - Till skillnad från maskar, gillar inte sniglar och andra insekter såsom myror, syran i kaffe och kommer att hålla sig långt borta från jorden om den är beströdd med kaffe.

OBS! Om du vet med dig att det finns många fåglar där du bor ska du vara försiktig med att strö ut kaffesump på marken där de går och letar mat. Fåglar kan bli koffeinförgiftade vilket kan vara dödligt för dem, enligt Statens veterinärmedicinska anstalt som menar att kaffesump inte bör slängas ut eller förvaras så de är tillgängliga för vilda djur.

Källor: Buzzfeed, Familjeliv, Yankeemagazine, Coop

 


Kommentera

Next Kämpar på med 17 minuter!

Giglio.se