Motionera i vardagen!

Blogg Hälsa och träning

Så kan du göra enligt Aftonbladets Viktklubb och det är sant. Många skriver om vad och hur man skall göra och allt stämmer inte. Men det vardagliga är logiskt och faktiskt sant fast resultatet kanske inte syns på flera veckor eller månader. Tänk långsiktigt...

Ibland är vägen till smalare midja och bättre hälsa lättare än vad vi tror. Träningsexperten Shirin Djavidi guidar till effektiv vardagsmotion.

Det viktiga med träning är inte att ta i tills du får blodsmak i munnen. Det viktiga är att du gör någonting.

I vår högteknologiska tid har stillasittandet blivit det största hotet mot folkhälsan. Bara genom att du ställer dig upp ökar din energiförbrukning med nästan 400 procent. Står du upp och arbetar två timmar om dagen i stället för att sitta ner kan du tappa tio kilo på ett år.

Det finns små enkla knep mitt framför näsan på oss, överallt. Se alla trappor som ett tillfälle att få upp pulsen. Ställ dig upp en gång i kvarten. Gå och handla. Gör telefonmötet gåendes. Låna kompisens hund för en långpromenad eller ta några varv runt kontoret på dagarna.

För dig som bara cyklar när solen skiner och det är torrt på marken är det snart dags. Ställ bilen och ta cykeln i stället. Det kan bli ditt livs bästa investering. Hälsofördelarna vid promenader och cykling är desamma. Den som cyklar regelbundet halverar risken för hjärt-kärlsjukdomar samt många andra folksjukdomar. Gör vardagsmotionen till en vana så kommer du att känna dig både piggare och raskare.

Vardagsmotionens fördelar:

 1. Du får frisk luft.
 2. Du tänker klarare och blir mer alert.
 3. Du minskar risken för hjärt- kärlsjukdomar, demens, alzheimers, vissa cancerformer, diabetes typ 2 och depression.
 4. Du lever längre och friskare.
 5. Du får lägre blodtryck, lugnare sinne och bättre humör.

5 smarta motionstips

 1. Sitt aldrig mer än 30 minuter åt gången.
 2. Ta trappor i stället för att åka hiss.
 3. Promenera eller rör på dig minst 30 minuter varje dag.
 4. Hitta en promenad/cykelkompis.
 5. Jobbar du på kontor, ställ dig upp ofta och bara ta ett varv runt kontoret.
 6. Planera din tid så att du hinner gå/cykla till jobbet.

Text: Shirin Djavidi

 


Kommentera

Next Träningsappar

Giglio.se