LCHF är för latmaskar?!

Blogg Hälsa och träning

Jättebra och tydlig förklaring om LCHF, dess verkan och träning. Tråkigt att man måste alltid förklara i oändlighet vad som är rätt och fel! Tack till Anna och dr Andreas!  Här är en bra utdrag ur artikel från Expressen.

Det finns många förutfattade ­meningar om ­lågkolhydratkost. Med hjälp av LCHF-experter, kostrådgivaren Anna Hallén och läkaren Andreas ­Eenfeldt slår vi hål på några av de vanligaste ­myterna.

Du som redan äter LCHF har säkert hört flera av dem redan. Och du som funderar på att testa LCHF ­kommer säkert att få möta de ­förutfattade meningarna.

Att myterna finns beror främst på kunskapsbrist, tror läkaren och LCHF-experten Andreas Eenfeldt.
- Jag tror att myterna grundar sig i okunskap och gamla förut­fattade meningar om kost. Den gamla synen, att man ska äta mindre och fettsnålt och springa mer, lever kvar. Men det fungerar inte.

Två vanliga myter är att man inte kan träna på LCHF-kost och att hjärnan fungerar sämre på grund av det låga kolhydratintaget. Då borde varken skidskytten Björn Ferry klarat att ta OS-guld eller minnesmästaren Mattias Ribbing klarat att ta både SM och VM-­medaljer i minnestävlingar.
- En del tror också att personer som äter LCHF bara äter kött. I själva verket äter många mer grönsaker än genomsnittet.

För att du själv ska känna dig trygg med LCHF-kosten kan det vara bra att läsa på om teorin. Det kan också vara skönt att kunna svara nyfikna. Annars är det enklast att bara göra, i stället för att försöka övertyga någon annan.
- Det enklaste sättet att krossa myterna är att själv visa att LCHF funkar i praktiken, säger Andreas Eenfeldt.

Myt 1: "Man äter ­enorma ­mängder fett."
Anna Hallén: 
Med LCHF får man äta så mycket fett man vill, men det blir inte hur mycket som helst, utan tills man är mätt. Om man inte äter kolhydrater kan inte äta överdrivet med fett. Man blir ­mättare om man inte äter vin­druvor, kex eller marmelad till ostbrickan. Tänk dig själv att du äter rent smör, då orkar du bara några skedar. Men om du blandar det med havregryn, socker och kakao, då kan du äta mycket mer.

Myt 2: "Man äter bara ägg och kött."
Anna Hallén: 
Det stämmer inte, LCHF är en ­varierad kost ­lagad från grunden. Den innehåller också fisk, skaldjur och fågel. Man behöver inte äta mer kött och fisk, utan till och med mindre i vissa fall ­eftersom man blir mätt av den högre fetthalten i kosten. Man behöver inte öka ­köttmängden för att bli mätt när man tar bort pasta och ­potatis, snarare läggs det till mer ­grönsaker. Ägg äter i och för sig många en hel del av eftersom det är en perfekt råvara som går att ­variera i det oändliga.

Myt 3: "LCHF funkar inte för det spelar ingen roll vad man äter. Det enda som ­räknas är kalorier in och ­kalorier ut."
Andreas Eenfeldt:
 När man bara räknar kalorier tar man inte hänsyn till hungern eller tänker på hur folk mår. Du kan gå ner i vikt av att äta kakor och dricka läsk, men du kommer att vara hungrig och må dåligt. Med LCHF brukar den hormonella ­regleringen av ­vikten fungera igen. Då kan du äta dig mätt och samtidigt gå ner i vikt och må bra.

Myt 4: "LCHF höjer ens ­blodfetter och ­korkar igen blodkärlen."
Andreas Eenfeldt: 
Det finns inte en enda undersökning som visar att LCHF korkar igen blodkärlen. Däremot har en tvåårig studie snarare visat helt motsatt resultat, att kärlhälsan ­förbättrades. Att kärlen ska korka igen är inget att oroa sig över. Att LCHF höjer dina blodfetter är en ­överdriven förenkling som leder fel. Att totalkolesterolet kan höjas något stämmer, men det är mest det goda kolesterolet som ökar. Fördelningen blir bättre, i längden kan till och med det onda kolesterolet sänkas. Det onda kan höjas lite på kort sikt, men framför allt förbättras det goda. Att LCHF är bra för ­kolesterolet har flera studier visat.

Myt: 5 "Man får inte i sig några ­vitaminer med LCHF-kost."
Anna Hallén: 
Det är fel. Det kan till och med vara så att LCHF:are får i sig mer vitaminer och mineraler eftersom vi inte äter mjölmat. Gluten och fullkorn kan nämligen minska upptaget av vitaminer och mineraler från tarmen. Alla vitaminer, förutom C-vitamin, finns i ägg. Vi får också i oss vitaminer från grönsaker, och mineraler från nötter, skaldjur och kött.

Myt 6: "LCHF ökar ­risken för att drabbas av ­gallsten."
Andreas Eenfeldt: 
Det finns en liten skärva av sanning i detta. Om du har gallstenar när du börjar äta LCHF så ­riskerar du att få gallstensanfall. Men själva stenarna bildas framför allt av fettsnål kost ­eftersom gallan står still då. Äter du mer fettrikt produceras mer galla och gallgångarna spolas igenom, då bildas inga stenar. På lång sikt ökar inte LCHF risken för gallsten.

Myt 7: "Man blir dum av LCHF, för hjärnan ­behöver ­kolhydrater."
Anna Hallén: 
Det är både en sanning och en myt. Hjärnan behöver glukos som energi. Men den glukosen behöver vi inte få i oss från socker eller mjölmat. Glukos kan kroppen tillverka ifrån fett och aminosyror från protein. De som äter LCHF får dessutom i sig lite ­kolhydrater varje dag, från grönsaker och mejeri­produkter. Första veckan med LCHF kan du få ont i huvudet och känna dig seg, men det är omställningsbesvär som går över.

Myt 8: "LCHF är för latmaskar som inte orkar träna för att gå ner i vikt."
Anna Hallén:
 LCHF var det som dödade myten att du behöver träna för att gå ner i vikt. Du kan inte bara träna dig smal, du måste äta dig smal också. Forskning visar att kosten är det som spelar störst roll för viktnedgång. Det som är häftigt med LCHF är att om du är skadad, rullstolsburen eller väldigt överviktig kan du gå ner i vikt ändå, utan att träna. Men generellt så tränar faktiskt många LCHF:are, många är allmänt hälsointresserade och tränar för att må bra. Nu finns det till och med personliga tränare som äter LCHF och rekommenderar det till sina klienter.

Myt 9: "Man får en massa ­biverkningar av LCHF ­(förstoppning, ­huvudvärk och ­svaghet)."
Anna Hallén: 
Det är sant att du kan få det första veckan eller något längre. Det kan vara riktigt jobbigt i fem till tio dagar när kroppen ställer om sig, men sedan ­försvinner dessa besvär. En del tolkar biverkningarna som att LCHF inte passar dem, men det är ungefär som när man slutar röka. Det är jobbigt den första tiden, sedan blir det mycket bättre.

Myt 10: "Det är farligt att själv experimentera med kost som är ­gluten- och mjölfri."
Anna Hallén: 
Varken gluten eller mjöl är livsnödvändigt, därför är det inte farligt att själv ta bort det ur ­kosten. Kolhydrater, fibrer och ­vitaminer kan du få från grönsaker, mineraler får du från nötter, frön och kött. Med LCHF får du i dig allt du behöver. Mjöl och stärkelse skapar däremot en massa problem, som ­sjukdomar och karies.

Myt 11: "Det går inte att träna om man äter LCHF. Man måste äta mer ­kolhydrater för att orka."
Anna Hallén: 
Det är en halvsanning, det beror på vad du tränar och hur hårt. Är du en vanlig motionär som tränar på måttlig nivå fem till åtta timmar i veckan klarar du dig utmärkt på normal LCHF. Satsar du däre­mot på att vinna OS-­medalj i en ­explosiv sport behöver du mer glukos. Det kan du få från rotfrukter, bär och ­kanske protein­pulver, men du behöver inte socker eller mjölmat.

Myt 12: "Med LCHF äter man inga ­kolhydrater alls."
Anna Hallén: 
Jo, med LCHF äter man grönsaker, ­nötter och ­mejeri­produkter. En del äter ­också rotfrukter och bär. Allt detta ­innehåller ­kolhydrater, men i mindre mängder. LCHF är inte helt ­kolhydratsfritt, det utesluter bara de kolhydrater som gör oss sjuka och som vi ­egentligen inte behöver.

 

 


Kommentera

Next Dagens lunch

Giglio.se