Kardemummakaka
Ingredienser
- 100 gr smör
- 3 ägg
- 1 dl grädde
- 2 dl mandelmjöl
- 2 msk honung eller sukrin
- 2 msk fiberhusk
- 3 tsk kardemumma
- 1 tsk bakpulver
- 1 krm äkta vaniljpulver
- smör och sesamfrön till formen och mandelflarn till dekoration
Tillagningssätt
- Ta fram smöret så det blir rumsvarmt.
- Smörj en avlång bakform och strö i sesamfrön så det blir jämnt fördelat.
- Vispa smör och honung (eller sukrin) kraftigt med elvisp tills det blir en fin och jämn massa.
- Knäck ner äggen i smöret, ett i taget. Vispa kraftigt emellan, så smöret och äggen går ihop.
- Rör samman mandelmjöl med fiberhusk, bakpulver, vanilj och kardemumma. Vänd ner blandningen i smeten. Häl i grädde och blanda väl.
- Strö över sesamfrön och mandelflarn innan gräddningen.
- Grädda på 175° i ca 30 minuter.
- Ta ut formen och låt kakan vila en stund, innan den stjälps upp på ett fat.
- Stick ner en smal stekspade längs kanten och lyft lite försiktigt från botten innan den vänds upp.
- Låt kakan svalna en stund. Den blir saftig och fin om den sen får kallna under formen.
- Servera med grädde och bär. Jätte gott!
Inspiration: fr Birgitta Höglund