Kanelbullar (ägg och mjölkfritt)

Recept Recept för allergiker (Ej LCHF)

Ingredienser

  • 150 g mjölkfri margarin, rumsvarmt
  • 5 dl havremjölk
  • 50 g (1 pkt) jäst
  • 1 dl strösocker eller vit baksirap
  • ½ tsk salt
  • 2 tsk stött kardemumma
  • 800 g (ca 1,4 l ) vetemjöl

​Fyllning

  • 150 g rumsvarmt mjölkfri margarin
  • 1 dl strösocker
  • 2 msk kanel

Till pensling

  • havremjölk
  • pärlsocker

Tillagningssätt

Värm mjölken till 37°C (fingervarmt). Smula ner jästen i en degskål på 3-4 l. Häll över mjölken och rör om. Tillsätt matfettet i bitar, socker eller sirap, salt och kardemumma. Mät upp mjölet. Häll det luftigt direkt ur påsen i ett litermått. Skaka inte måttet.
Tillsätt mjölet men spar ½ dl till utbakningen. Arbeta degen kraftigt, cirka 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand, tills den känns smidig. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk cirka 30 minuter.
Arbeta ner degen med maskin eller knåda den lätt på mjölat bakbord. Dela degen i 2 delar. Kavla ut varje del till en avlång kaka.
Rör ihop ingredienserna till valfri fyllning och bred ett tunt lager på kakan.
Skär rullen ca 1,5 cm bredda bitar och lägg i pappersformar eller på plåtar täckta med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk cirka 40 minuter. Värm ugnen till 225-250°C. Pensla och grädda bullarna mitt i ugnen, ca 10 minuter. Låt bröden svalna på galler under bakduk.


Kommentera

Nästa Tryffel LCHF

Giglio.se