LCHF Äppelkaka
Ingredienser
- 100 gr smör
- 2 dl sötningsmedel
- 200 gr färskost (philadelphia)
- 3 st ägg
- 1 dl mandelmjöl (eller mannagryn för ej LCHF)
- 3 dl skivad äpple med skal
- 1 tsk kanel
- 2 tsk vaniljsocker
- om man vill: 1 pkt saffran eller kardemumma
Tillagningssätt
Sätt ugnen på 175°.
- Rör smör, socker, 1 tsk vaniljsocker och eventuellt saffran ljust och fluffigt.
- Rör ned osten lite i taget.
- Dela på äggulor och vitor.
- Blanda ner äggulorna en i taget i smeten och därefter mandelmjöl.
- Vispa vitorna till fast skum.
- Vänd försiktigt ned först 1/3, sedan resten av vitorna i mandelmjölsmeten. Rör inte för mycket.
- Skala, kärna ur och klyfta äpplena.
- Smörj en form, 24 cm i diameter, med löstagbar kant.
- Bred ut smeten i formen och stick ner äppelklyftor.
- Blanda kanel och 1 tsk vaniljsocker och strö det över kakan.
- Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min.
- Stäng av ugnen och låt kakan stå ytterligare 15 min.
- Låt kallna i formen.